keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Johannes - an introduction

Lupailin taannoin esittelyjä kansallispukunukeista, joita aloin neuloa viime kesänä. Ideana nukeissani on, että ne on tehty mahdollisimman pitkälle langasta kaikkine puvun yksityiskohtineen. Ei siis valmiita kangastilkkuja tai nauhoja. Tulokset eivät tietysti voi olla aivan pilkuntarkasti aidon kansallispuvun kopioita. Mutta mielenkiitoisia ne kyllä ovat!! 
Itse nuket on neulottu, täytetty vanulla jonka sisällä on rautalangasta väännetty "luuranko" joka mahdollistaa vähän asetteluakin.

I promised to introduce my traditional costume dolls one by one, so here we go. 
Original instruction for the doll is from the blogger Knitpool whom all hail, for she is the High Queen of pointy things!

Peter-Johannes Tanhu, tuttavallisemmin Johannes, on esikoiseni näissa kansallispukunukkejutuissa. Hän syntyi kesällä 2016 villistä ideasta, jämälangoista ja aivan mahtavan Knitpool-blogistin neulottujen supersankarien ohjeesta. Hän, toisin kuin nuoremmat sisaruksensa on hyvin uskollinen alkuperäiselle ohjeelle vartalonsa puolesta. 

My firstborn was named Peter-Johannes Tanhu right at the birth. His costume is from former Finnish town of Johannes, which is part of Russia now, and named Sovetski. Johannes was and is situated at the coast of Bay of Finland Southeast from Vyborg. 
I´ve visited Sovetski once, and it was a cozy, funny and surprisingly friendly little place. There is even a hotel, so what are you waiting? Go get a visa already...

The thing about "former Finnish" costumes I have is somewhat an occupational hazard, as I have close ties to Russian Karelia, most of which used to be part of Finland before WWII. And besides Karelian traditional costumes are pretty! There is something wild and barbaric in their lavish decoration and colours at places... 

Johannes valikoitui puvuksi ensikokeiluun, koska se on simppeli, kankaat ovat yksivärisiä (lue; ei kirjoneuletta) ja tunnen puvun tosi hyvin. Niitä roikkuu Yhdistyksen puvuston osana useampikin vintillä, joten yksityiskohtia oli helppo käydä tarkistamassa tarvittaessa.

Johanneksen pitäjä sijaitsee luovutetussa osassa Karjalaa, aivan Suomenlahden rannikolla Viipurista kaakkoon. Merelliset elinkeinot ja maanviljely olivat vallitsevia Suomen aikaan ja sitä ennenkin. Nykyisin Johannes on nimeltään Sovetski, nimetty toisen maailmansodan lentäjäsankarin mukaan, kuten todella monet paikkakunnat Kannaksella. Nimessä on vielä sekin twisti, että se tarkoittaa myös Neuvostolaista tai Neuvostoliittolaista. Syy on se, että tarinamme sankari oli orpo, joille tavattiin antaa sukunimeksi Sovetski, Neuvostokansalainen.

Olen käynyt Johanneksessa kerran, ja erityisesti mieleen jäi Hotelli Tsaika (eli Lokki) jonka henkilökunta sai kymmenen pistettä palvelusta. Harvinaista sinänsä... Myös paikallinen yökerho oli ymmärtääkseni Nähtävyys. Suosittelen vähän erilaiseen Venäjänmatkailuun.

Mutta nyt asiaan.

Johanneksen eka kuvaussessio oli ihanassa kesämaisemassa...
How about some trotting through the strawberries..?

Koko asukokonaisuus. Miesten Johanneksen pukuun kuuluu siis liivi, puolipellavainen ja korkeakauluksinen paita, joka suljetaan pienellä hopeaisella soljella, valkoinen neulottu myssy, polvisukat ja polvihousut, jotka ovat liivin tavoin tummahkoa sinistä villatoimikasta. Housuissa on sinivalkoiset säärisiteet valmiiksi asennettuina ja liivi on reunustettu punaisella veralla ja vaalealla säämiskällä. Kenkinä useimmiten nahanvariset lipokkaat.

Neuloessa oikaisin sen verran etta paidan kaulus suljetaan nepparilla, jonka kohdalle kirjoin hopealangalla soljen. Myöhemmissa puvuissa totesin etta lopputulos on paljon kauniimpi jos teen ihan oikean soljen, eli väännän ohuesta rautalangasta soljen pohjan ja päällystän sen hopealangalla. Ihanan kiiltavaa ja sopivan paksuista polyesterlankaa löysin keväälla Turkissa ollessani paikallisesta käsityöliikkeestä.

The parts of the costume are: vest of blue wool-twill, edged with red wool and light and soft leather; white linen shirt, whose neck is fastened with a small round silver brooch; white knitted cap; white woolen or cotton socks that reach above the knee; shoes of undyed leather; knee-length trousers, again blue twill, with attatched blue and white garters.

Valkoiset osat puettuna. Paita on neulottu helmasta helmaan, kuten oikean kansallispuvun paita monesti leikataan. Hihat on neulottu myös tasona vaikkakin suoraan kiinni miehustaan... Kalvosimet on ensin "rypytetty" ohuella kumilangalla ja sitten virkattu muutama kerros rannekkeiksi. Halkiota ja nappeja en sentään alkanut väkastää.

Underwear on. Note that the shirt is long enough to serve as underpants too.

Säärisiteet aiheuttivat (ja aiheuttavat edelleen) päänvaivaa pukiessa, koska ne ovat suhteessa ihan oikean mittaiset, eli menevät kahdesti säären ympäri ja rusetille jalan ulkosyrjälle. Jos siis rusetin solmijan kädet ovat samaa kokoluokkaa kuin Johanneksella... Meiltä muilta vaaditaan virkkuukoukkua ja lehmän hermoja.

Here is Johannes in all his grace! Handsome little devil, 11/10 would dance with him in Midsummer Night...

Ihana kesämies!

Johannes oli megessa Folklandia-risteilyllä, ja joitain mopon karkaamisen oireita saattoi olla ilmassa... Tässä fanitetaan Hyppälän Urosmarttoja saunaosaston Tupsun Juureen-konsertissa. 

Johannes was with me at Folklandia cruise in January. He got somewhat overly excited at the K-18 -concert...

Asiallisemmalla linjalla pysyttiin Palefacen keikalla. Johanneksenkin mielesta Karri on kovin jätkä ikina!

Luckily Johannes knew how to behave when he got the honor to meet the best rap artist on this Earth, Paleface.

Perinteiset hyttibileet naisvoittoisessa seurassa tuli myös koettua. Seurana myös Raisa, josta lisää myöhemmin.

Johannes got invited to a cabin party with the girls, too...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti