Minun lapsuudestani kerrotaan perhepiirissä hassunhauskoja tarinoita. Kuten se kerta kun huusin limpparia niin, että Rinkebyn keskusta raikui. Mikä tahansa limppari ei kelvannut, vaan olisin halunnut tölkin, koska se tuntui, kuulosti ja maistui eriltä enkä ollut sellaista koskaan saanut. Nepsyt ymmärtää eron, aikuiset eivät silloinkaan ymmärtäneet. “Pullossa on halvempaa, samaa limpparia se on” totesivat aikuiset ja kun menin tästä jumiin, minulle ensin naurettiin ja sitten suututtiin. Kaksi aikuista huutaa ja retuuttaa raivoavaa ja rimpuilevaa viisivuotiasta, joka ei tottele kun käsketään rauhoittua. Yhtä aikuista hävettää ja suututtaa, ja senkin saa lapsi kuulla. Ja lapsi huutaa itsensä uuvuksiin, kun kukaan ei ensin kuuntele mitä yritän sanoa, ja sitten auta rauhoittumaan.
Aikuisten mielestä olin naurettava, nolo, huonokäytöksinen, itsepäinen ja väärässä. Ei aina saa kaikkea mitä haluaa, heidän huutamisensa oli sitä kasvattamista.
Minä olin jumissa oman pääni sisällä tunnemyrskyssä, joka pelotti ja oli tuskallinen, tietäen siihenastisen kokemukseni pohjalta, että olen viallinen kun en pysty lopettamaan, eikä kukaan minua auta tai edes kuuntele, ellen pysty rauhoittumaan. Mikä oli mahdotonta, kun ei kukaan antanut siihen keinoja ja apua. Mitään tästä en osannut sanoittaa.
Nepsyjumit ovat siitä hauskoja, että niille ei etenkään lapsena todellakaan voi mitään, eikä niitä lopeteta kurinpidolla, koska kyse on siitä, että hermosto ei fyysisesti kykene eikä osaa rauhoittaa itseään. Siihen tarvitaan aikuisen kärsivällistä apua ja paljon harjoitusta.
On lisäksi ihan turha tuhahdella ja pyöritellä silmiään lamaantuneelle ja jähmettyneelle nepsylle. Me teemme sitä ihan itse ja varmasti julmemmin kuin kukaan ulkopuolinen voisi.
Isänisä oli perheeni ja siihenastisen elämäni luultavasti vaikuttavin ihminen, jonka kuolema muutti koko elämänpiirin ja lopetti lapsuuteni sellaisena, kun olin sen käsittänyt siihen asti.
En itkenyt hänen hautajaisissaan. Tunteita ei vaan tullut, eikä kyyneleitä. Tiesin järjellä ajatellen olevani surullinen, mutta sisällä oli autiota. Minua hävetti, kun en taaskaan osannut olla niinkuin piti.
Itkin kaikkea muuta niihin aikoihin. Itkin ja raivosin, kun lampaat hävitettiin, mukaanlukien minulle nimikoksi luvattu nuori pässi. Surin, kun heinät tehtiin siitä lähtien paalaamalla, eikä enää ollut irtoheinäkasoja joissa saattoi hyppiä. Suutuin kyyneliin, kun minä ja serkkuni emme saaneet omia kukkakimppuja laskettavaksi arkulle. Menin tolaltani kaikista muutoksista, jotka aiheutuivat isänisäni kuolemasta, ja sain joka kerta vihaisen käskyn lopettaa, kun tässä on oikeitakin murheita.
Minun suruni oli vääränlaista ja ilmeni väärissä paikoissa. Häpesin ja yritin hillitä itseni paremmin. Ymmärrystä, ohjausta tai lupaa omanlaiseeni tuntemiseen en saanut. Kun aikuisilla oli niitä oikeitakin murheita, jotka ilmaistiin hyväksyttävästi oikeissa paikoissa.
Isompana opin sulkemaan tunteet ulos. Pidin pään kylmänä enkä pystynyt tuntemaan silloinkaan, kun se olisi ollut sallittua. Olin tasainen, hauska, auttavainen, kohtelias, kaikki aistit virittyneenä tulkitsemaan muiden reaktioita. Mitä vain, että en tuntisi itseäni vääränlaiseksi kaikkialla. Että osaisin olla ihmisiksi.
Oman jähmettyneen nepsy-itseni ohjailu (nyt kun alan ymmärtää mistä on kyse) muistuttaa todellakin taaperon tai vauhkon eläimen käsittelyä. Hellästi, askel kerrallaan, ennen kaikkea rauhoitetaan ja sitten vasta houkutellaan toimimaan. Aivan helvetillistä hommaa kärsimättömälle, kun ei riitä että varoo sanojaan ja eleitään vaan turhautumista ei saa päästää edes ajatuksiin. Kyllähän sisäinen vauhko taapero näkee myös pään sisäisen hampaiden kiristelyn ja sitten homman saa aloittaa alusta.
Voi lamaannukseen ja jumiin toki saada liikettä myös terävällä käskytyksellä ja pelolla. Se vain ei kanna määräänsä pidemmälle ja opettaa käskytettävälle tasan sen, että olet huono jos et pysty tähän, sietäisit hävetä puutteellisuuttasi. Hätätilanteissa tämäkin tapa on joskus tarpeen, mutta ei pelkällä hälytystilalla voi elämäänsä suorittaa. Ennen pitkää tulee seinä vastaan.
Siksi juuri nepsyt palavat niin herkästi loppuun, että yksinkertaisissakin arjen asioissa turvaudumme pakkoon ja adrenaliininhöyryiseen hälytystilaan. Ei meille ole usein vaihtoehtojakaan esitelty. On vaan pitänyt Olla Ihmisiksi ja Hoitaa Velvollisuutensa, maksoi mitä maksoi.